Disponibilitate:
Pre-Order
Titlu:
Drum prin istorie, vol. 1 - Dacia Transilvană
Autor(i):
Gheorghe Porumbescu

Descriere

DRUM PRIN ISTORIE
vol. 1 - DACIA TRANSILVANĂ

GHEORGHE PORUMBESCU


Editura TOTAL PUBLISHING
ISBN 978-606-9024-24-9; 
ISBN (vol. 1) 978-606-9024-25-6
Anul apariției: 2019
Format: 148x210 mm
Nr. pagini: 160
Tip copertă: broșată (paperback)


Sunt trist. Înainte de a-l citi pe Iorga eram și mai trist. Sunt ignorant. Înainte de a-l citi pe Iorga eram și mai ignorant. Mă uit îngândurat la fiul meu care comunică pe ultimul model de telefon Samsung. Mă întreb dacă a auzit vreodată (sau dacă măcar ar vrea să știe) că, în timp ce Burebista stăpânea o mare parte din teritoriile de la Dunăre și Carpați, strămoșii acestor fabricanți de telefoane întemeiaseră în Peninsula Coreea și Manciuria „Cele 3 Regate ale Coreei - Goguryo, Baekje și Silla”; sau dacă știe că, atunci când se întrezăreau, firave, primele formațiuni statale românești, Kubilai Khan, nepotul lui Genghis Khan, a fost primul împărat mongol care ajungea pe tronul Chinei, întemeind Dinastia Yuan.

Sunt trist când mă gândesc că nu i-a citit pe Iorga și pe Xenopol și devin și mai trist știind că poate nici nu-i vor citi vreodată, nici el și nici generațiile viitoare. 

Sunt trist pentru că tinerimea de astăzi nu a auzit decât de Anonymus - hackerul și nu de Anonymus - notarul regelui Bela al Ungariei care, fără să vrea, a făcut mult bine poporului român, scriind în cronica sa faptul că, la venirea lor în Transilvania, ungurii au găsit-o locuită de românii-valahi și pentru acest fapt merită o statuie în inima Transilvaniei.

Asta se cheamă oare „ignoranță”? La ce-i folosește acum opera lui Iorga? Vreau să-i explic că dacii și valahii nu au fost „ignoranți” pentru că și-au păstrat identitatea și după o mie de ani de trăit în sălbăticie și nesiguranță! Iar apoi, în următoarea mie de ani, au încercat să-i învețe pe unguri istoria Transilvaniei și, până la urmă, au reușit. Istoria i-a ajutat!

Îmi este greu să răspund la întrebarea fiului meu - dacă un medic care face cu succes cele mai grele operații pe creier sau un savant sclipitor pot fi numiți „ignoranți”, pentru că nu l-au citit pe Iorga... Bineînțeles că nu sunt „ignoranți”, însă și medicul și savantul trebuie să știe în ce limbă a plâns pentru prima oară și dacă joiana de la care a băut laptele cel mai bun și sănătos era din rasa Holstein sau Bălțata Românească.

Cred că dascălii din școlile noastre au marea datorie să explice copiilor cărțile lui Iorga și ale altor mari istorici. Și, dacă tinerilor noștri nu le plac scrierile istoricului român Nicolae Iorga, atunci să-l citească pe americanul Robert Kaplan, dacă vor să înțeleagă de ce nu este pace în lume sau de ce se răzbună istoria astăzi pe noi.

Nu poți comunica cu un persan dacă nu știi cine a fost regele Darius, nu poți vorbi cu un evreu dacă nu știi nimic despre Iudeea, nu poți înțelege un ungur dacă nu știi nimic despre părintele ungurilor, vizionarul rege maghiar Ștefan cel Sfânt, nu poți desluși nația turcă dacă nu cunoști istoria tribului Kayi și a beilor săi - Suleiman Șah, Ertugrul Gazi și Osman I.

Am început această carte cu o scurtă descriere a marelui Regat traco-dac condus de Burebista, continuând cu momentul retragerii aureliene din jurul anului 271 d.H. și cu secolele de dominație barbară a teritoriului de la nord de Dunăre, închizând cu momentul Conferinței de Pace de la Paris, cel al revenirii teritoriului acestei provincii la patria mamă. 

În ceea ce privește urmările ocupației romane și ale retragerii aureliene, asupra populației traco-daco-getice, majoritatea istoricilor s-au ferit să abordeze această temă, fapt pentru care m-am aventurat eu să găsesc unele răspunsuri, folosind în mod intuitiv elemente de logică și statistică matematică. 

În lipsa apetitului tinerei generații pentru scrierile clasice, am preferat ca unele pasaje reprezentative din operele marilor noștri istorici să le reproduc integral, atât pentru cursivitate, cât și pentru a nu diminua din intensitatea mesajului, cititorul participând nemijlocit la evenimentul respectiv, iar comentariile fiind de prisos în multe cazuri.

Dar acum, ce-i de făcut? Cred că trebuie totuși găsită o modalitate de a transmite o fărâmă din ideile lui Iorga și Xenopol către românul medic ori savant, sau către „căpșunarul din Spania” și către cel ce vinde gogoși pe malurile Tamisei, ori către cel care, după aproape două mii de ani, îngrijește la Roma octogenari din peninsulă - urmași de sânge albastru ai marilor împărați romani. Așa că, am gândit să fac o istorie „de buzunar”, de citit în avionul de Londra sau în autocarul de Madrid sau chiar peste „ocean”, în diaspora românească din SUA și Canada. 

Istoria lumii are încă multe necunoscute. În acest prim volum, am încercat să dau câteva răspunsuri la cea mai întunecată perioadă a existenței poporului român, adică aceea de după retragerea aureliană și până la constituirea primelor formațiuni statale românești.”

Autorul

„Se creează acum, pentru o lume neorganică, un tip de om universal care e de nicăieri și de peste tot, omul în afară de tradiție, înstrăinat de mediul în care a trăit. Iar de societatea aceasta nenorocită... orice aventurier sau orice bandă politică se poate face stăpânul ei.“ (Nicolae Iorga)