STILIZAREA este poate partea cea mai grea a muncii de redactare. Este etapa în care se fac mici modificări de formă sau/și de conținut asupra textului, „pentru a da corectitudine, limpezime, frumusețe”, păstrând totuși esențialul (Dicționarul explicativ al limbii române - DEX '2012).

Este o muncă solicitantă și delicată, pentru că redactorul devine deopotrivă atât prietenul, cât şi primul critic al autorului.  Obiectiv vorbind, la majoritatea lucrărilor este nevoie de mici corecții sau/și sugestii de rescriere. Uneori se poate ajunge la eliminarea sau adăugarea de pagini. Manifestările subiective nu pot fi ocolite...

Pentru atingerea obiectivului comun, cei doi trebuie să găsească resurse de comunicare şi colaborare, astfel încât, după finalizarea acestei etape, manuscrisul să fie definitivat: acțiunea să fie limpede, stilul clar și captivant, personajele și dialogurile credibile etc.

Firește, cele enunțate mai sus sunt valabile în cazul lucrărilor de beletristică. În cazul cărților tehnice, misiunea este mai ușoară. Sunt mai puține probleme de rezolvat, iar în echipa autor-redactor apar foarte rar probleme.



Vezi și >>COSTURI PUBLICARE