Disponibilitate:
In Stock
Titlu:
Diavolul patrula pe frontieră. Întâmplări grănicerești
Autor(i):
Ionel Bostan

Descriere

DIAVOLUL PATRULA PE FRONTIERĂ. ÎNTÂMPLĂRI GRĂNICEREȘTI
Din rapoartele Contrainformațiilor militare ale RSR
– IONEL BOSTAN –
 • Editura TOTAL PUBLISHING
 • ISBN 978-606-9643-04-4
 • Anul apariției: 2022
  Format: 148x210x15 mm
  Număr pagini: 288
  Tip copertă: broșată (paperback)

 • Prin cartea de față ne propunem să aducem în atenția cititorului ceea ce a însemnat grăniceria pe frontiera de vest a RSR în ultima parte a dictaturii comuniste, respectiv proverbiala duritate manifestată aici, pe fundalul unei multitudini de restricții de toate naturile cunoscute în epocă, dar și o sumedenie de „boacăne și dandanale” comise de purtătorii de petlițe verzi (militarii grăniceri) în acea vreme.
 • Chiar dacă din subtitlu – „Din rapoartele Contrainformațiilor militare ale RSR” – se înțelege că documentarea lucrării se bazează în mare parte pe dosarele Securității, devenite acum publice pe site-ul CNSAS, trebuie spus că am folosit și alte surse (presa tipărită ori electronică, postări pe blog-uri etc.), dar și propriile însemnări ca fost soldat de grăniceri, pentru că, vreme de un an și jumătate, am purtat petlițele verzi pe gulerul vestonului de soldat al Brigăzii 9 Timișoara (9 octombrie 1980 – 14 aprilie 1982).

  După „evenimentele din Decembrie”, subiectul „Granița de Vest a RSR” a trezit un interes aparte pentru jurnaliști și public, mai ales datorită temei derivate direct din acesta, cea a „frontieriștilor”. Cunoscută ca fiind una din granițele fierbinți ale țării (cea de Vest), în timpul dictaturii comuniste pe aici încercau cei mai mulți să forțeze fâșia despărțitoare a țării față de Iugoslavia și Ungaria, cu speranța de a-și împlini visul să ajungă în lumea liberă. Numai că, așa cum am scris și în altă parte, fâșia trupelor de grăniceri era normal să fie o zonă neprietenoasă pentru oricare civil intrat aiurea în ea.

  Ionel Bostan