Disponibilitate:
Tiraj epuizat
Titlu:
Decorații străine din patrimoniul Muzeului Militar Național
Autor(i):
Muzeul Militar Național - București

Descriere

MUZEUL MILITAR NAȚIONAL BUCUREȘTI

DECORAȚII STRÃINE DIN PATRIMONIUL MUZEULUI MILITAR NAȚIONAL
FOREIGN DECORATIONS IN THE PATRIMONY OF THE NATIONAL MILITARY MUSEUM

LUMINIȚA-NICOLETA IORDACHE,  
CRISTINA CONSTANTIN


Editura TOTAL PUBLISHING
ISBN 973-87156-6-0
Anul apariției: 2005
Format: 230x210 mm
Număr pagini: 80
Ediție bilingvă (română-engleză)
Tip copertă: broșată (paperback)


Printre cele mai bogate și reprezentative colecții ale Muzeului Militar Național este și cea intitulată „Ordine, medalii, plachete, insigne“, care reunește distincții românești și străine, o parte dintre acestea din urmă fiind foarte rare, chiar unice în țară.

Deși cele mai multe decorații au fost create în ultimele două secole, acestea reprezintă o creație a societății medievale, multe dintre ele fiind în vigoare și astăzi. Apariția lor a fost determinată de nevoia autorității centrale de a răsplăti actele de loialitate și bravură față de monarhi, suverani, principi și față de stat. Multe din ordine au suferit transformări în timp, modificări care reflectă însăși istoria țării și evoluția societății respective.

Dacă la deschiderea pentru public a muzeului în 1924, în colecție existau 55 de piese, astăzi se află peste 10.500. Tipologic există 1.400 de modele, grade și variante, în colecție regăsindu-se atât distincții românești, cât și străine, din 53 de state. Dezvoltarea colecției s-a făcut în timp, aceasta crescând prin achiziții, donații sau preluare cu acte legale de la unități militare sau alte instituții (decorații care au aparținut familiei regale a României, donația mareșal Constantin Prezan -1944, donația mareșal Alexandru Averescu - 1935, donația din partea familiei aviatorului Gheorghe Bănciulescu, achiziția de la colecționarul Constantin Stoianov - 1968, care cuprindea nu mai puțin de 46 ordine și medalii străine etc.). Share