Disponibilitate:
Pre-Order
Titlu:
Dumitru Chirculescu - Geneze și structuri mintale
Autor(i):
Dumitru Chirculescu

Descriere

DUMITRU CHIRCULESCU - GENEZE ȘI STRUCTURI MINTALE
Problemele gândirii și vieții în lumina biologiei generale“
(Premiul Louis Liard 1973 al Academiei de Științe Morale și Politice a Institutului Franței)

Editura TOTAL PUBLISHING
ISBN 978-606-9024-84-3
Format: 14,8x21 cm
Nr. pagini: 332
An apariție: 2022
Tip copertă: broșatăDespre cartea Geneze și structuri mintale a doctorului Dumitru Chirculescu
Prof. univ. dr. psihiatru AUREL ROMILA

Autorul a studiat medicina la Paris și, întors în țară, a practicat Ftiziologia ca medic specialist. Doctorul Chirculescu mărturisește că, trecând printr-o boală grea, a suferit o transformare care l-a apropiat de Filosofie. Acest fapt i-a permis să scrie prezenta carte, în limba franceză, carte care a obținut in 1973 un premiu la Paris, iar apoi a fost tradusă de autor în românește.
În privința conținutului este vorba despre o filosofie biologică – genetică care, de-a lungul unei lungi perioade de timp, a fost neglijată. Pornind de la diferența dintre înțelepciune și inteligență, autorul studiază comportamentul animalelor și constată că trăsătura principală este instinctul care precedă inteligența. Această dezvoltare există în mod asemănător și la copil. Problema reflexelor o vede oarecum pavlovian, acestea fiind bazate tot pe instinct. Ontogenia inteligenței este un proces început în gândirea primitivă și analizat treptat până la zi. De la apariția cărții au trecut ani în care Psihologia își cunoaște originile și ontogenia, pornind de la gândirea primitivă și apoi la copil (Piaget). Modificările Psihologiei de atunci și până astăzi pun în prim plan structurile psihologice, iar ontogenia în planul secund. Cartea prezintă aceste structuri psihologice bazate pe instinct și dezvoltă capitole separate dedicate memoriei, inteligenței și intuiției, ca apoi să urmeze analiza instinctelor, percepțiilor și limbajelor.
După această prezentare descriptivă, în partea a doua a cărții, autorul prezintă evoluția acestor funcții. Pe lângă evoluția gândirii la copii se face un istoric de la primitivi, urmând o trecere la inteligența egipteană. De remarcat la această structură psihică, lipsa unui capitol dedicat afectivității care, de la Freud încoace, s-a dezvoltat foarte mult. În continuare doctorul Chirculescu supune discuției tezele sale și premisele lor. Bibliografia este bogată, dar limitată desigur de anul apariției cărții și, cum e și firesc la un francofon, sunt preferate titlurile franceze.
În privința stilului, textul este strălucitor, clar, cartezian și de aceea cartea a fost foarte bine primită în Franța. Din această prezentare autorul conchide că înțelegerea tuturor acestor probleme se va schimba în perspectiva timpului, ceea ce s-a și întâmplat.
Este evident că această carte trebuie citită de orice psiholog pentru a avea o comparație între istoricul Psihologiei și cercetările actuale. O ultimă observație: cartea este superioară bibliografiei existente până la momentul scrierii ei fiind scrisă cu un talent deosebit, cu coerență, ținând cont de finalitatea Psihologiei. De asemenea, cartea interesează în mod egal și pe psihiatri pentru că specialitatea are o bază psihologică după cum Psihiatria este indispensabilă în formarea psihologului.Meditație pe tema Geneze şi structuri mintale a doctorului Dumitru Chirculescu
Dr. Daniela Rei Vişan Senior editor Radio Romania Cultural

Am citit volumul doctorului Chirculescu atunci când pan-demia bătea mai greu; proximitatea morții și a suferinței mi-au redeschis anumite zone ale sufletului și ale minții cu ajutorul cărora ideile prezentate în volumul de față s-au legat de realitatea pe care o trăiam atunci.

Spiritul profetic al doctorului Chirculescu își are originile  în profunzimea și perfecțiunea matematicii. A vorbi în urmă cu 50 de ani despre înrudirea medicinii cu zona abstractă a cifrelor și a demonstrațiilor teoretice părea o îndrăzneală fără margini. Cum să aplici modelele matematice creierului uman? Cum să așezi instinctele, emoțiile, vulnerabilitățile, perfecțiunea matematică pe aceeași scală a gândirii și a vieții?

Descoperirile științifice din ultimele decenii ne-au demonstrat că acest lucru este posibil. Neuroștiințele, cibernetica și robotica au deschis un nou teren de cercetare în istoria omenirii; un fel de cutie a pandorei spun cei pesimiști; o șansă de a ne depăși limitele biologice și psihologice speră cei mai optimiști dintre noi; o viitoare zonă de polemici și îngrijorări pretind simpatizanții bioeticii.

O șansă de a redeveni OAMENI mai buni îndrăznesc să adaug și eu; oameni pentru care noblețea și curajul spiritului sunt recunoscute de semeni și respectate; oameni pentru care lăcomia, goana nebună după bani și putere sunt doar reziduuri ale unor instincte animalice ce pot fi depășite; oameni pentru care o scriitură elegantă – așa cum este cea a doctorului Chirculescu – reașază medicina alături de matematică, muzică, filozofie, artă. Volumul de față ne reamintește de buna așezare a lumii; de respectul și curtoazia față de semenii noștri ce ni se poate întoarce însutit, întărindu-ne aripile; de eleganța care ar trebui să ne însoțească chiar și cele mai mărunte gesturi sau în cele mai temerare salturi ale vieții.

Parcurgând acest volum, dragă cititorule, te vei reîntâlni la un moment dat și pe tine însuți; vei înțelege atunci și imaginea antică a lui Ianus, în care trecutul și viitorul sunt îngemănate. Se scurg prin clepsidra prezentului, la care și sufletul tău palpită.