Disponibilitate:
Pre-Order
Titlu:
Investigatii in laboratorul de microbiologie. Ghid de diagnostic
Autor(i):
Dana Magdalena Caplan-Tacu, Anca M. Israil, Marius E. Caplan

Descriere

„INVESTIGAȚII ÎN LABORATORUL DE MICROBIOLOGIE - Ghid de diagnostic”
Autori: DANA MAGDALENA CAPLAN-TACU; ANCA MICHAELA ISRAIL; MARIUS EDUARD CAPLAN

Editura TOTAL PUBLISHING
ISBN 978-606-9024-33-1
Anul apariției: 2020
Format: 17x24 cm
Nr. pagini: 330 pagini (25 planse color)
Tip copertă: broșată

--------------------------------------------


Apariţia prezentului volum încearcă să ofere un ajutor direct, unui larg segment de specialişti din domeniul microbiologiei şi, în primul rând, celor din laboratoarele clinice.
Este un îndreptar practic adus la zi, pentru diagnosticul microbiologic al unei palete foarte largi de agenţi oportunişti patogeni şi patogeni implicaţi în patologia umană.
Lucrarea a fost concepută având ca bază informativă cele mai noi manuale de microbiologie clinică din literatura internaţională de specialitate, datele respective fiind apoi adaptate la condiţiile actuale de lucru ale laboratoarelor de microbiologie de la noi din ţară şi anume ţinându-se cont de kiturile de diagnostic (care uneori dau rezultate neconcludente) şi mediile de cultură existente, pe care le au la dispoziţie aceste centre de diagnostic.
În actualul ghid, prezentarea informaţiilor a fost adaptată, pe baza experienţei acumulate de autori, de-a lungul anilor, în cursul activităţii didactice şi de training desfăşurate în Institutul Cantacuzino, unde, pe parcursul timpului, s-au perindat un număr mare de studenţi, rezidenţi, biologi, biochimişti, medici specialişti şi primari de laborator clinic.
Capitolul referitor la clasificarea şi nomenclatura bacteriilor de interes medical a fost alcătuit pe baza unor date recente de taxonomie.
S-a acordat o mare atenţie datelor legate de efectuarea, citirea şi interpretarea corectă a testelor enzimatice de diagnostic, ştiindu-se din practica curentă, că unele aspecte rămân adesea neclarificate, predispunând chiar la citiri şi interpretări eronate.
Sperăm că tabelele sinoptice, referitoare la schemele de diagnostic curent şi interpretarea acestora, vor fi de folos celor care le vor consulta şi utiliza în practica de zi cu zi.
Capitolul referitor la determinarea aspectelor de antibiorezistenţă/sensibilitate ale bacteriilor a fost redactat în raport cu ultimele date de standardizare stabilite de CLSI 2018. Am considerat necesar să prezentăm cât mai succint, dar complet, testarea aspectelor legate de sinteza de beta-lactamaze şi ESLB, atât de necesare pentru interpretarea rezultatelor unei antibiograme complete, în vederea stabilirii unei antibioterapii ţintite cât mai adecvate, ţinând cont de faptul că în condiţiile actuale, caracterizate printr-o tendinţă permanentă de creştere a nivelului antibiorezistenţei tulpinilor bacteriene, este necesară atât o informaţie cât mai completă şi competentă asupra aspectelor de antibiorezistenţă ale agenţilor bacterieni, cât şi o colaborare permanentă între clinician şi bacteriolog în vederea stabilirii unor antibioterapii cât mai adecvate.
Toate mediile de cultură au fost prezentate în primul capitol al manualului, deşi fiecare tip de medii a fost prezentat apoi şi ca parte componentă integrată în capitolul diagnosticului specific al fiecărui agent patogen în parte.
În prezentul material au fost adăugate un capitol de micologie și unul de parazitologie, în speranța că acestea vor ajuta la diagnosticul de laborator al respectivelor cazuri clinice.
Mulţumim colegei noastre, Prof. Dr. Carmen Chifiriuc, care şi-a dedicat o parte din timpul liber pentru a citi materialul şi a face observaţii și adnotări de rigoare.


Autorii