Disponibilitate:
2-3 Days
Titlu:
Horlogèrie-Suisse
Autor(i):
Elvira-Sînziana Ciufecu

Descriere

HORLOGERIE SUISSE
ELVIRA-SÎNZIANA CIUFECU


 • Editura TOTAL PUBLISHING
 • ISBN 978-606-8003-06-1
 • Anul apariției: 2009
 • Colecția: Obsesia Timpului (Proză fantastică)
 • Format: 130x200 mm
 • Număr pagini: 96
 • Tip copertă: broșată (paperback)


  CITEȘTE ONLINE GRATUIT 
  click aici - issu.com
  sau click aici - calameo.com


 Horlogèrie Suisse este materializarea sugestiei unor prieteni de a‐mi alege pentru proza mea, teme din realitatea înconjurătoare. Cum provocarea era interesantă, m‐am conformat.

Am plasat acțiunea în mediul oamenilor de afaceri, al bogaților, nu pentru că acesta ar fi un eşantion reprezentativ al societății omeneşti, ci pentru că, pe terenul fertil al bunăstării nu numai calitățile, ci şi păcatele sunt mai evidente, îşi etalează toate laturile, se exprimă cu maximum de intensitate, neinhibate de opreliştile la care este supus omul de rând. Am constatat cu stupoare, că pusă pe hârtie, disecată, analizată, necosmetizată, realitatea este chiar mai urâtă şi greu de suportat, decât aşa cum o percepem şi o înfruntăm zilnic.

Vrând, nevrând, am intrat odată cu Viviana, în societatea lui Done & Comp. unde „se întrezărea absolut nouă, a‐mețitoare ca intensitate, setea nepotolită a competiției, dorința de a învinge cu orice preț, de a‐ți termina adversarul într‐un joc devorator, nemilos”. O lume dură, în care banul impune reguli abuzive, încercând să‐şi legitimeze autoritatea prin invocarea unor legi universale.

Magnatul Done susține cu fervoare „Teoria ceasornicu‐lui”, trimitere la exemplara maşinărie cosmică, îmbinare perfectă de angrenaje, roți, rotițe, lucrând fără odihnă la menținerea Ordinei Universale. 


„Horlogerie suisse“ - o prozã incitantã, cu ecou multiplu asupra cititorului, populatã cu personaje desprinse din lumea afacerilor, decorticatã de sensibilitate, dominatã de goana dupã bani si putere. În acest carusel nebun, toti se supun puternicului Done, adept si sustinator al „Teoriei ceasornicului“ ca mod de întelegere al societatii, guvernata de „mecanisme functionând cu precizia unui ceasornic elveþian". Acest angrenaj, perfect în aparentă, se dovedeste fragil si incapabil să reziste, atunci când întâlneste pasiunea, geniul si dorinta de evadare, din zone întepenite în reguli absurde si arbitrare. (ION HURJUI)