Disponibilitate:
Tiraj epuizat
Titlu:
Creșterea și industrializarea puilor de carne
Autor(i):
Ilie Van (coordonator)

Descriere

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România

Coordonator: Prof. univ. dr. Ilie Van
Coautori: Aurel Damian,  Gheorghe Marin, Vladimir Cofas, Ioan Custură, Ana-Maria Covașă, Daniela Custură, Jenica Bucur, Silviu Popescu


Creșterea și industrializarea puilor de carne
Ediţia a II-a (revăzută şi adăugită)


Editura Total Publishing
ISBN 978-606-8003-10-8
Anul apariției: 2010
Format: 170x240 mm
Număr de pagini: 380
Tip copertă: broșată (paperback) RĂSFOIEȘTE CÂTEVA PAGINI (click aici)

Prezenta lucrare este o analiză atentă şi complexă a întregului lanţ de producţie. Pornind de la matca de selecţie şi reproducţie, producerea de ouă, perioada de incubaţie, creşterea puilor şi, în final, industrializarea şi comercializarea cărnii, cartea redă, într-o formă explicită, procesul de producţie şi unele noţiuni de biosecuritate.

Prezentarea întregului proces tehnologic, pornind de la ferma de reproducţie şi terminând cu galantarele magazinelor, ar putea atrage critici, într-un moment în care în România, ca în întreaga lume, câştigă tot mai mult teren ideea specializării, în sensul realizării unei integrări pe verticală şi pe orizontală, cu o totală diviziune a muncii, în care numai compania integratoare deţine toate informaţiile tehnice şi organizatorice. Deşi buna funcţionabilitate a acestui sistem poate fi probată, se consideră că un crescător de pui de carne va avea numai de câştigat dacă are cunoştinţele necesare, atât în amonte, cât şi în aval faţă de veriga proprie activităţii sale „creşterea puilor pentru carne“. Cunoaşterea caracteristicilor hibridului de carne pe care îl foloseşte la populare ca şi ale puiului crescut de el şi livrat pentru industrializare, va conduce la o activitate performantă.

Autorii încearcă să prezinte în lucrare o tehnologie generală de creştere, în toate fazele acesteia, dar şi caracteristicile specifice ale fiecărui hibrid în parte.

Deşi în lume s-a restrâns numărul de firme producătoare de hibrizi de carne, iar metodele de selecţie sunt asemănătoare, fiecare firmă are particularităţi tehnologice de creştere, pe care le recomandă cu obstinenţă şi avertizează că aplicarea strictă a acestora garantează valorificarea totală a potenţialului genetic cu care hibrizii sunt înzestraţi.