Disponibilitate:
Pre-Order
Titlu:
Pași prin Țara Sfântă
Autor(i):
Elena Mitrofan

Descriere

PAȘI PRIN ȚARA SFÂNTĂ
ELENA MITROFAN


Editura TOTAL PUBLISHING
ISBN 978-606-9643-40-2
Anul apariției: 2023
Format: 145x205 mm
Număr pagini: 224 
Tip copertă: broșată (paperback)


Israelul de astăzi este locul de pe Pământ ales de Dumnezeu pentru a-L trimite pe Fiul Său să se nască din Preacurata Fecioară Maria și să sufere moartea trupească pentru mântuirea noastră. 

Cine a vizitat această țară, cu siguranță a simțit ceva deosebit din momentul în care picioarele au atins pământul. Doar simplul fapt că pășești prin acele locuri în care a trăit Mântuitorul, este o mare binecuvântare.

Doamna Mitrofan Elena a avut șansa de a trăi o parte din viața dânsei în Israel, unde a lucrat pentru a-și putea crește copiii. Pe lângă munca depusă, dânsa a realizat că această perioadă este și o mare oportunitate de a vizita fiecare loc în care s-au petrecut evenimentele biblice și nu s-a rezumat la a le vizita o singură dată, ci a revenit ori de câte ori a avut posibilitatea, pentru a afla cu exactitate toate detaliile despre locurile sfinte. Însă, a simțit că această perioadă a vieții sale poate fi transpusă în paginile unei cărți, pentru a-i bucura și pe cei care nu vor atinge niciodată pământul Țării Sfinte, dar și pentru a relata întâmplări minunate pe care le-a trăit acolo, astfel mărturisindu-L pe Dumnezeu și lăsând o moștenire de mare preț. Nu în ultimul rând, doamna Mitrofan împlinește o misiune primită de la Dumnezeu, să scrie tot ceea ce a văzut și a trăit în acei ani petrecuți în Israel.

Această carte este împărțită în trei părți: prima fiind compusă din relatările despre toate locurile de referință pe care un pelerin le poate vizita și pe care dânsa le-a analizat în detaliu, a doua se referă la experiențele trăite și cugetările din care se desprind nenumărate învățături creștinești, iar în partea a treia veți citi povestea vieții fiului dânsei, părintele Traian Mitrofan, care a plecat la Domnul foarte tânăr. 

Volumul începe cu descrierea Israelului, din punct de vedere geografic, istoric și climatic, precum și a principalelor personaje și locuri în care s-au întâmplat evenimentele biblice. Autoarea descrie cele mai importante locuri din Israel, începând cu orașul Ierusalim, centrul desfășurării activității mesianice și orașul cu cele mai multe obiective turistice legate de venirea Mântuitorului pe Pământ, cu referire specială la Poarta de Aur (cea mai importantă dintre toate porțile cetății, prin care a intrat Mântuitorul, atât în copilărie, cât și la maturitate), Templul din Ierusalim, Zidul Plângerii și Biserica Sfânta Ana. 

Călătoria prin Israel prin ochii autoarei continuă de la Nazaret – orașul în care Iisus Hristos petrece cea mai mare parte a vieții pământene, la Betleem – orașul nașterii Sale, Cana Galileii – locul primei minuni, Marea Galileii – locul multor minuni, Capernaum – „cetatea Domnului” din care au rămas doar ruinele, Tabgha – Biserica înmulțirii pâinilor și a peștilor, Biserica primatului lui Petru, Muntele Fericirilor, Muntele Tabor – unde a avut loc Schimbarea la față a Mântuitorului, Haifa și muntele Carmel – cu peștera Sf. Ilie, Samaria, Cezareea Palestinei, Marea Moartă, Ierihon – orașul biblic cel mai vechi din lume, râul Iordan – locul dumnezeiescului Botez, Ein Karem – locul nașterii Sf. Ioan Botezătorul, Valea Cerdonului (Valea lui Iosafat) – care desparte Ierusalimul de Muntele Măslinilor, Muntele Măslinilor – al Înălțării Mântuitorului la cer, Grădina Ghetsimani – locul arestării Lui Iisus, Mormântul Maicii Domnului – locul așezării trupului Ei până la ridicarea la cer, Mănăstirea franciscană „Dominus flevit” (Domnul plânge), Mica Galileea – mănăstirea Eleon, Betfaghe – locul începerii procesiunii de Florii, Betania – localitatea lui Lazăr, Muntele Sionului – locul foișorului în care s-a desfășurat Cina cea de taină și Pogorârea Sfântului Duh, Scăldătoarea Vitezda – locul vindecărilor minunate și Mormântul Sfânt, cu Drumul Crucii și cele paisprezece popasuri, acestui punct acordându-i o atenție deosebită.

Drumul Crucii sau Via Dolorosa, cum i se mai spune, este format din paisprezece popasuri, ultimele cinci aflându-se în incinta complexului Bisericii Sfântului Mormânt. Drumul pornește de la Mănăstirea Flagelării, unde a avut loc interogatoriul lui Pilat, în pretoriul roman. Al doilea punct este arcul Ecce Homo, locul unde Mântuitorul a primit crucea, al treilea este reprezentat de prima cădere a Lui Iisus sub povara crucii, acum se găsește acolo Capela Poloneză. Cel de-al patrulea popas, pe care s-a construit Capela Catolică Armeană este locul întâlnirii Mântuitorului cu Maica Sa. Pe locul celui de-al cincilea popas s-a construit un paraclis spre Golgota, iar acolo soldații romani i-au dat crucea lui Simon din Cirene, pentru a o căra în locul Lui Iisus. Al șaselea popas este locul în care Veronica, o femeie din oraș îi dă o mahramă să Își șteargă fața, pe care se imprimă chipul Lui. Urmează al șaptelea popas, locul în care Iisus cade din nou, acolo se găsește o capelă franciscană, la Poarta Judecății. Următorul popas este marcat de locul în care se găsește o cruce mică cu inscripția NIKA (BIRUITORUL), acolo Mântuitorul le-a consolat pe femeile din Ierusalim care Îl plângeau. Ultimul popas înainte de urcarea pe Golgota este reprezentat de a treia cădere a Mântuitorului, marcat de o coloană romană. Al zecelea punct pe drumul Crucii îl reprezintă locul dezbrăcării de veșminte a Mântuitorului, al unsprezecelea popas este locul în care Iisus a fost bătut în cuie pe Sfânta Cruce, iar al doisprezecelea, chiar locul amplasării Sfintei Cruci al răstignirii și al morții Sale. Mai jos, tot în aceeași incintă se găsește piatra ungerii, locul pe care trupul Mântuitorului a fost uns cu mir, aloe și smirnă și pregătit pentru îngropare. Ultimul loc de închinare este chiar Sfântul Mormânt al Mântuitorului, de unde a înviat din morți. Despre Golgota, Sfântul Mormânt, Învierea Mântuitorului, Înălțarea Sa, Sfinții Apostoli și Sfânta Lumină, autoarea rezervă separat câteva pagini ale volumului, în care face o descriere detaliată pentru fiecare în parte.

Partea a doua a volumului cuprinde amintirile și trăirile doamnei Elena Mitrofan despre perioada șederii sale în Israel, de la decizia de a pleca să muncească acolo, până la întoarcerea definitiv acasă, alături de diverse învățături pe care orice ortodox trebuie să le aibă la baza credinței sale, cum ar fi postul și rolul său, rugăciunea, scopul vieții pe Pământ, credința copiilor etc. Tot în această parte a cărții regăsim și mici povestioare culese de dna Mitrofan din Țara Sfântă, din folclorul local despre lemnul Sfintei Cruci, măslinul din Ierusalim, stâlpul atins de sfânta lumină sau Valea lui Iosafat.

În partea a treia a volumului este dedicată copiilor doamnei Mitrofan, cu precădere fiului cel mic, părintele Traian, căruia îi este dedicată această carte, acesta a plecat la Domnul în data de 25 februarie 2017, în urma unei boli necruțătoare. După plecarea părintelui Traian la ceruri, sufletul de mamă a rămas străpuns de sabie, precum cel al Maicii Domnului, dar Bunul Dumnezeu a întărit-o pe doamna Mitrofan pentru a așeza pe hârtie toate amintirile legate de Țara Sfântă și întâmplările minunate din viața dânsei. 

În finalul lucrării, doamna Mitrofan face o sinteză a vremurilor pe care le trăim și aduce în prim-plan rolul credinței de-a lungul timpurilor și importanța ei în viața oamenilor, atât pentru mântuirea sufletului, cât și pentru păstrarea condițiilor optime de trai, în vederea moștenirii pe care trebuie să o lăsăm generațiilor următoare.

Pr. Dr. Marius Gheorghe Banciu