Disponibilitate:
Tiraj epuizat
Titlu:
Cultura viței-de-vie și vinificația în sistem ecologic
Autor(i):
Aurora Ranca, Ion Toncea

Descriere

AURORA RANCA,  ION TONCEA

CULTURA VIŢEI-DE-VIE ŞI VINIFICAŢIA ÎN SISTEM ECOLOGIC



Editura TOTAL PUBLISHING
ISBN 978-606-8003-14-6
Anul apariției: 2011
Format: 170x240 mm
Nr. pagini: 136 (color)
Tip copertă: broșată (paperback)



Volumul de faţă are la bază o bogată documentaţie, completată şi adaptată situaţiei din România.

Această activitate s-a desfăşurat în cadrul proiectului ECOLEARNING, finanţat cu sprijin de la Comisia Europeană prin programul „Leonardo da Vinci” şi coordonat în România de Dr. Ion Toncea în calitate de reprezentant al Asociaţiei Române pentru Agricultură Durabilă (A.R.A.D.), unul dintre partenerii de proiect.

Proiectul ECOLEARNING a urmărit instruirea, în sisteme e-learning a producătorilor (fermieri şi procesatori) şi comercianţilor din agricultura ecologică, pentru a putea să-şi adapteze activitatea lacerinţele producţiei ecologice.
Aşadar, acest volum se adresează celor care lucrează în domeniul vitivinicol, în principal micilor fermieri, procesatori şi comercianţi de vin şi alte produse viticole şi reprezintă un material de recalificare şi de instruire permanentă. În acest context, lucrarea este împărţită în 3 module, iar fiecare modul în mai multe unităţi didactice, după cum urmează:

Modulul I: „MANAGEMENTUL FERMEI ECOLOGICE” conţine aspect privind conversia la ferma ecologică, rolul organismelor de inspecţie şi certificare, după standardele Uniunii Europene (UE) şi ale Federaţiei Internaţionale a Mişcărilor de Agricultură Organică (IFOAM), precum şi instrumentele de sprijinire a fermelor ecologice.
De asemenea, acest modul cuprinde particularităţile planificării producţiei agroecologice: istoria cultivării terenurilor, evaluarea cerinţelor plantelor cultivate şi incidenţa bolilor şi dăunătorilor şi cerinţele nutriţionale ale plantelor cultivate.

Modulul II: „COMERCIALIZAREA PRODUSELOR ECOLOGICE” conţine informaţii generale despre cele mai importante târguri de produse şi servicii agro-ecologice din Europa şi România şi aspecte privind planificarea şi gestionarea achiziţiilor: selectarea furnizorilor de inputuri ecologice şi alegerea canalelor de distribuţie a produselor agricole şi alimentare ecologice şi comercializarea produselor ecologice: selectarea clienţilor şi vânzarea produselor ecologice.

Modulul III: „NORME DE CULTIVARE A VIŢEI DE-VIE-ÎN SISTEM ECOLOGIC” se referă la particularităţile teoretice şi aplicative ale culturii viţei de vie: consideraţii filozofice: importanţa policulturii, fertilitatea solului şi managementul dăunătorilor , respectiv, proiectarea, realizarea şi controlul producţiei: evaluarea cerinţelor plantei, cunoaşterea rezistenţei soiurilor de viţă de vie la factori climatici şi boli, înfiinţarea plantaţiei, sisteme de conducere şi susţinere, lucrări de îngrijire şi recoltarea, transportul şi comercializarea produselor viticole ecologice. 

De asemenea, în această lucrare vom folosi, peste tot când este vorba de agricultură şi produse agricole şi alimentare, termenul „agricultură ecologică, respectiv „produse agricole şi alimentare ecologice”, deoarece termenul „agricultură ecologică” este protejat şi atribuit de U.E. României pentru definirea acestui sistem de agricultură şi este similar cu termenii „agricultură organică” sau „agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.

Share