Având în vedere evoluția acestui fenomen în ultimii 26 de ani, dorim să subliniem în câteva cuvinte importanța acestui subiect.
Conform DEX, definiția cuvântului plagiat este:
PLAGIÁT1, plagiate, s. n. Acțiunea de a plagia; plagiere. ♦ (Concr.) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală. [Pr.: -gi-at] – Din fr. plagiat. Sursa: DEX '09 (2009)
Ca editori, primim săptămânal manuscrise. Lucrăm, așa cum se spune, cu „materialul clientului”. Prin contractul de editare, ne asigurăm că autorul răspunde în întregime pentru originalitatea conținutului. Însă, în eventualitatea unui caz de plagiat dovedit, și imaginea editurii poate avea de suferit! De aceea, credem că un bun editor trebuie să aibă și un rol de „filtrare” primară, evaluând cu experiența referenților săi originalitatea materialului primit. În ultimii ani, marile edituri sau universități au început să folosească din ce în ce mai mult softurile antiplagiat atunci când încep noi proiecte editoriale. Este un mare pas înainte pentru „trierea”/punerea în valoare doar a lucrărilor originale și pentru respectarea muncii unui autor!
Concret, plagiatul reprezintă un furt intelectual
Reproducerea unor fragmente din diverse surse în format electronic sau tipărit (cărți, reviste, internet etc.) necesită indicarea operei citate, astfel încât aceasta să poată fi identificată cu ușurință (autorul, titlul operei, ediția, localitatea, anul apariției, volumul, inclusiv numărul paginii pe care se află citatul respectiv, iar în cazul materialelor de pe internet se poate preciza și momentul când a fost accesată adresa respectivă).
Pentru a putea folosi în lucrarea proprie ideile/contribuțiile altor autori, există trei modalitățí:
1) Citarea = reproducerea între ghilimele a exprimării din textul sursă, urmată neapărat de menţionarea exactă a sursei. Există și recomandarea de nu abuza de acestă metodă, adică citările să fie relativ scurte (câteva rânduri sau zeci de cuvinte).
2) Parafrazarea = reproducerea cu propriile cuvinte a succesiunii de idei (concepte, termeni etc.) folosite în pasajul-sursă. Se prezumă că vor fi redate toate ideile majore din pasajul inițial, putând rezulta un text mai scurt sau mai lung decât originalul, în funcție de modul în care a considerat noul autor sa detalieze conceptele prezentate. Și în cazul parafrazării este obligatorie indicarea sursei, ca și la citatul propriu-zis.
3) Rezumatul = expunerea proprie, într-un mod foarte prescurtat și cât mai neutru, a ideilor din pasajul-sursă. Prin stilul său concis, datorită renunțării la multe detalii, rezumatul este mai scurt decât textul inițal. De asemenea, este obligatorie menţionarea sursei ca și în cazul citatului (nume autor, tilu lucrare sursă, anul de apariție etc.).
Obs: Atât în cazul parafrazării cât și al rezumatului, trebuie să fiți foarte atenți să nu reproduceți cuvinte sau expresii din textul sursă! Exploatați la maximum sinonimele sau schimbați, atât cât se poate, topica părților de propoziție / sau a propozițiilor în fraze.
Ideile de mai sus au fost traduse și adaptate după următoarele pagini web, accesate în 16.02.2016:
http://cmsw.mit.edu/writing-and-communication-center/avoiding-plagiarism/
http://integrity.mit.edu/handbook/what-plagiarism
Veți mai găsi informații utile referitoare la plagiat și la linkurile de mai jos, accesate în 16.02.2016:
http://www.criticatac.ro/17313/reguli-antiplagiat-harvard/
http://www.plagiarism.org/plagiarism-101/prevention/
Există o întreagă „literatură” despre normele și stilurile de citare (MLA, APA, CMS, CSE etc.). Vă indicăm mai jos câteva linkuri care v-ar putea ajuta să aflați mai multe despre cum trebuie citată o operă sau cum trebuie redactată o bibliografie:
http://libguides.mit.edu/citing/citestyle
www.swinburne.edu.au/library/referencing/harvard-complete-guide/
http://blog.apastyle.org/apastyle/
http://bsclupan.asm.md/img/userfiles/file/GHID_FINAL.pdf
http://www.closer2oxford.ro/documents/kit/standarde_citare_c2o.pdf
De asemenea, există și o mulțime de site-uri despre plagiat sau de softuri de identificare a unui plagiat.
Noi vă indicăm doar câteva. Atenție!, nu sunt site-uri oficiale ale Ministerului Educației.
www.plagiate.ro
www.sistemantiplagiat.ro
www.detectareplagiat.ro
Vă dorim să nu fiți plagiați!