Disponibilitate:
In Stock
Titlu:
Trasabilitatea - Element cheie al transparenței
Autor(i):
Toma Adrian Dinu

Descriere

Editura Total Publishing
ISBN 978-606-8003-12-2
An apariție: 2010
Format: 145x205 mm
Tip copertă: broșată (paperback)Trasabilitatea s-a dezvoltat ca şi concept, în cadrul sistemului calităţii. Deşi este o noţiune apărută anterior anilor ’90, importanţa acordată trasabilităţii a crescut considerabil mai ales în domeniul alimentar, în ultimul deceniu.
Trasabilitatea a fost definită în 1987 conform standardului cu privire la calitate ISO 8402 şi ISO 9000/2000 ca fiind „aptitudinea de a găsi istoricul, utilizarea sau localizarea unei entităţi cu ajutorul identificărilor înregistrate“. Entitatea poate reprezenta o activitate, un proces, un produs, un organism sau o persoană. Scopul dezvoltării trasabilităţii în acest caz a fost acela de a creşte securitatea şi siguranţa în lanţul alimentar şi de a stabili un model pentru trasabilitate, acceptabil pentru aprovizionarea cu materie primă, fabricarea alimentelor, schimbul şi consumul acestora.
Trasabilitatea, aşa cum este formulată şi utilizată în practica producţiei alimentare, este un element cheie al transparenţei. Trasabilitatea asociată unui flux de informaţii este un proces fizic, care constă în urmărirea produsului în spaţiu şi timp. Trasabilitatea este
un concept simplu din punct de vedere intelectual, dar este complex din punctul de vedere al implementării practice. Trasabilitatea este integrată în sistemul de calitate.
Trasabilitatea permite urmărirea unui produs mergând pe traseul acestuia de la materia primă la expunerea în vederea comercializării, inclusiv la consumator şi deci, parcurgerea fluxului unui produs alimentar prin identificarea şi urmărirea cu ajutorul documentelor.
Trasabilitatea ascendentă urmăreşte produsul de la obţinerea materiei prime până la consumul produsului finit. Trasabilitatea descendentă reprezintă capacitatea de a localiza produsele în orice punct al lanţului de aprovizionare, plecând de la unul sau mai multe criterii date şi este necesară pentru efectuarea retragerilor sau repunerilor produselor pe piaţă.

Prof. univ. dr. Toma Adrian DINUShare