Prof. Crăciun Nicolai - Facultatea de Biologie, Universitatea din Bucureşti; Societatea Ecologică “Aquaterra”,
Începând de la confluenţa râului Câlniştea cu râul Neajlov, la Călugăreni, se formează Delta Neajlovului. Această microdeltă a Neajlovului se extinde prin meandrarea şi mai accentuată a râului Neajlov. Albia majoră a râului se lăţeşte, pe alocuri se îngustează, apoi iar se lăţeşte semnificativ, după care râul se varsă în vechiul lac Comana, o suprafaţă uriaşă, de peste 1700 de hectare, în care cursul râului Neajlov poate fi observat doar din aer, curs care apare meandrat pe mijlocul lacului. Stufărişurile, aparent nesfârşite, constituie a doua zonă de stufărişuri compacte ca suprafaţă, la nivel naţional, după cele din Delta Dunării.
Râul Neajlov se uneşte cu râul Câlniştea la Călugăreni. În această zonă depresionară, în trecut, exista o zonă umedă mai extinsă care a fost aleasă de către Mihai Viteazul pentru a purta o bătălie cu turcii în anul 1599, fiind folosită ca o capcană în care uriaşa armată turcească a fost prinsă într-o ambuscadă. Terenurile înmlăştinate în care au pătruns turcii atunci erau mult mai extinse decât în zilele noastre şi astfel au rămas blocaţi în această zonă cu numeroase meandre, atât ale râului Câlniştea, cât şi ale Neajlovului. Astăzi în zonă a rămas un teren plan, care este inundat în timpul viiturilor până sub coasta Neajlovului.
Odată cu luarea măsurilor de depoluare şi implementarea directivelor europene (Directiva cadru 2000/60/CE), ca urmare a măsurilor propuse de noi şi colaboratorii de la Institutul de Biologie al Academiei Române, s-a luat hotărârea ca această zonă, aflată în amonte de Parcul Natural Comana, care a început să se refacă, să fie inclusă în Reţeaua Natura 2000. Astfel, situl Natura 2000 este poziţionat mult în amonte, atât pe râul Câlniştea, cât şi pe râul Neajlov, la aproximativ 30 de km de Parcul Natural Comana.
Bdul Iuliu Maniu nr. 7,
în incinta APACA, Sector 6, București
totalpublishing@gmail.com
0744.838.243 (Orange)
0766.424.705 (Telekom)